TEMA: ESCOMBRARIES I INCIVISME
Resum de la Reunió (existeix gravació en vídeo a disposició de tothom)
Recollida Escombraries
Quant ens costa? 9 milions d’euros anuals, dels quals només en paguem els ciutadans ,mitjançant les taxes, un 70%.
Qui ho fa? VALORIZA amb un contracte caducat i prorrogat de fa dos anys que té, a més, l’inconvenient de que VALORIZA no té per què seguir les indicacions de l’Ajuntament sobre on i quan cal recollir amb més intensitat. També la dificultat de fer seguiment del seu acompliment.
I així fins quan? Fins a començaments del 2022 on es farà la recollida selectiva porta a porta. Sense contenidors. Els estudis fets no aconsellen fer-ho a tot arreu igual.
I a Baix a Mar? Sembla que al Baix a Mar es farà mixta. Amb contenidors per vidre i compost biològic. Els detalls més endavant, doncs encara queda molt de temps.
Per què és tan car? Entre d’altres raons perquè com menys reciclem, més cara és la recollida perquè els abocadors cobren molt més si la brossa no ve seleccionada en orígen. Vilanova té els ràtios de separació molt baixos.
Quin és el principal problema? L’incivisme. Tothom, AAVV i Ajuntament hi coincideixen i suposem que la majoria de la gent també. Si tothom fes el que cal fer, amb les solucions actuals ja aniríem molt més bé i ens costaria menys i es podria fer un contracte nou on l’Ajuntament pogués estar més a sobre de la concessionària.
Per què l’incivisme? Qui no ha vist muntanyes de mobles, matalassos i demés amuntegats prop dels contenidors quan no toca? Moltes bosses d’escombraries fora dels contenidors quan els contenidors són buits. Restes de deixalles industrials amb fibrociment que impedeixen que es pugui retirar res d’aquella pila fins que no vinguin els especialistes en fibrociment (uralita, per entendre’ns), cosa que vol dir més temps i més diners.
Tot és incivisme? No. També que l’Ajuntament i la concessionària no són capaços de coordinar on i quan es necessita més assiduïtat ja sigui per caps de setmana, per època de vacances, etc. Que els contenidors a vegades no estan dimensionats per la zona, que estan deixats, etc.
I què passa si no reciclem? Ara ja ens costa més cara la recollida. A partir del 2021 la UE pot multar als països que no reciclin i l’Estat pot multar els Ajuntaments. Apart dels problemes mediambientals derivats.
Però moltes vegades les piles no són de particulars, oi? Certament, aquest és un altre problema. Es posaran càmeres en alguns dels punts més problemàtics perquè sembla que hi ha petits industrials, que no tenen perquè ser de Vilanova, que quan fan reformes, llencen les runes/deixalles a la via pública.
I a Baix a Mar? Hem denunciat reiteradament a l’Ajuntament tres punts negres: Plaça Marina, Plaça immaculada i Rambla La Pau amb Ferrer i Vidal. També hem reclamat contenidor de vidre a la Plaça immaculada (per enèsima vegada). I encara que no sigui dins el nucli urbà, les piles de deixalles dels Colls (a tocar la via), Al bosquet dels eucaliptus darrera la Platja Llarga, i al sender que va del Camí de Sant Gervasi a la Ronda de la Mar Mediterrània.
No podem esperar al 2022, oi? L’Ajuntament diu que es prendran mesures a partir d’ara mateix. A partir del setembre no es podran deixar andròmines al carrer: es torna al sistema de trucar perquè passin. Es farà més pressió a l’Empresa VALORIZA perquè adeqüi horaris i freqüències. També es posaran al carrer més inspectors per controlar la recollida i educadors per conscienciar a la gent. També es posaran més sancions. També les càmeres ja comentades als llocs més conflictius.
I cadascú de nosaltres, què podem fer?
- Seguir pressionant a l’Ajuntament per cada actuació que creiem que no fan bé.
- Utilitzar l’APP MILLORA VILANOVA. Encara que sembla que no serveixi, almenys, queden registrades totes les queixes.
- Pensar que si no reciclem ens costarà A TOTS I TOTES més diners.
- Que si no reciclem el medi ambient es deteriora encara més.
- Que si embrutem la ciutat estem donant una imatge penosa de tots/es nosaltres.
La Junta de l’Associació Veïnal Baix a Mar EN FUNCIONS
|